opc_loader
Aanbiedingen april

Click hier voor de actuele aanbiedingen in de maand maart

Deze aanbiedingen gelden tot en met 30-04-2024

"Het productieproces begint met het verwelken"

Bij Tze Tji Chun groene thee worden alleen de twee jongste topbladeren met de hand geplukt en verwerkt volgens de eeuwenoude Tze Tji Chun traditie. Volgens deze traditie worden de theetopbladeren eerst gestoomd, vervolgens met hete lucht zorgvuldig gedroogd en tot slot wordt elk blaadje met een bijzondere techniek in elkaar gedraaid. Deze thee is slechts licht gefermenteerd, hierdoor blijven de belangrijke stoffen in de thee bewaard. Deze methode zorgt tevens voor een frisse groene thee met een verfijnd aroma. Het productieproces begint met het verwelken. Vroeger werden de bladeren geschud in bamboe mandjes waardoor de randen van de bladeren licht werden gekneusd. Tegenwoordig gebeurt dat met machines in een grote ronddraaiende trommel. Tijdens het ronddraaien beschadigt de buitenkant van het blad enigszins en komt er zuurstof bij. Tze Tji Chun is een gedeeltelijk geoxideerde thee.

Na deze gedeeltelijke oxidatie is het tijd om de bladeren te vuren. Voor een licht geoxideerde thee als Tze Tji Chun is dit de hele behandeling, waarna de blaadjes kunnen drogen. Het rollen van de blaadjes zorgt ervoor dat er sappen vrijkomen die van invloed zijn op de uiteindelijke smaak. 

De blaadjes krijgen niet de gelegenheid om helemaal te drogen en worden een paar keer gerold. Het blad blijft helemaal intact en levert losse thee op.  Soms wordt de thee ook nog geroosterd. Door het korte droogproces in de oven stopt de oxidatie en daardoor blijven de blaadjes mooi groen.