opc_loader
Aanbiedingen mei

Click hier voor de actuele aanbiedingen in de maand mei

Deze aanbiedingen gelden tot en met 31-05-2024

"Een theeplant kan wel 140 jaar oud worden."

Als het plantje een half jaar oud is vindt de eerste snoeibeurt plaats. De plant groeit dan door tot ongeveer 1 meter hoogte. Vanaf het derde jaar kan er geplukt worden. Elke vier jaar wordt de plant teruggesnoeid tot ongeveer 50 cm. Een theeplant kan wel 140 jaar oud worden. Er zijn verhalen dat een theeplant 1700 jaar is meegegaan.

Door de manier waarop de blaadjes bewerkt worden leveren ze een scala aan theesoorten op: witte thee, gele thee, groene thee, oolong thee, zwarte thee, postgefermenteerde thee (met als basis groene thee). Thee van kruiden is een aftreksel van kruiden (tisane of infusie), specerijen, planten of bloemen. 

Sinds de jaren negentig drinken we ook Rooibos als alternatief voor ‘gewone’ thee. De Rooibos is een plant uit de vlinderbloemenfamilie die van nature voorkomt in Zuid-Afrika.
De plant is groen van kleur, heeft lange fijne naaldjes die na het plukken gestampt worden, waarna ze een zonnebad krijgen. Hierdoor verkleuren de naaldjes naar de voor ons vertrouwde roodbruine kleur. Officieel is Rooibos dus geen thee en ook geen tisane, maar een aparte soort. 

Ook zijn er veel gearomatiseerde theeën. De basis is meestal zwarte thee. Zo is de bekende Earl Grey en zwarte thee met een aroma van bergamot. De meeste vruchtentheeën zijn zwarte thee met een etherische olie van fruit. Een bekend voorbeeld van groene gearomatiseerde thee is jasmijnthee.