opc_loader
Aanbiedingen maart

Click hier voor de actuele aanbiedingen in de maand maart

Deze aanbiedingen gelden tot en met 31-03-2024

"De oorsprong van alle thee."

De oorsprong van alle thee is de theestruik Camellia sinensis (Chinees). Camellia in het Latijn schrijf je met dubbel l en in het Nederlands met een enkele. Wij houden de latijnse schrijfwijze aan. 

Of het nu om zwarte of groene thee gaat, de oorsprong van thee komt van dezelfde plant, namelijk de Camellia sinensis. Welke kleur de thee uiteindelijk krijgt en welke inhoudsstoffen er in de bereide thee aanwezig zijn en welke gezondheidseffecten het kan hebben, hangt af van de manier waarop de blaadjes bewerkt worden. Bij zwarte thee worden de blaadjes gefermenteerd. Hierdoor oxideren ze en verdwijnt een groot deel van de polyfenolen die van oorsprong in de thee zitten. Zonde, want deze plantaardige componenten bezitten juist de gezondheidsondersteunende eigenschappen. Daarentegen worden de blaadjes van groene thee na het oogsten zeer zorgvuldig gedroogd en dat remt de fermentatie-enzymen. Om die reden bevat groene thee beduidend meer polyfenolen als zwarte thee! Een deel van de polyfenolen bestaat uit catechines die van groene thee een buitengewoon gezondheidsproduct maken. Catechine is eigenlijk een verzamelnaam voor een grote groep stoffen die als antioxidant in het lichaam werkzaam zijn. Deze catechines zitten in heel weinig voedingsstoffen. Naast groene thee komen deze alleen (en in veel mindere mate) in druiven, zwarte chocolade en wijn voor. In groene thee zitten vier soorten catechines waarvan EGCG (uniek voor groene thee) de belangrijkste en meest onderzochte is. Omdat alle thee van hetzelfde blad komt hangt de kleur die de thee uiteindelijk krijgt af van de manier waarop de geplukte blaadjes worden bewerkt.

Thee is dus thee!

Maar elk land waar thee verbouwd wordt heeft zo zijn eigen verhaal, met zijn eigen  gebruiken en rituelen. Ook over het ontstaan van de thee doen verschillende verhalen de ronde.
Zo wil ieder theeproducerend land de ontdekking van thee graag claimen.

Volgens de Chinezen gaat het verhaal als volgt:

Rond 2700 voor Christus stond de keizer Shen Yung van China bekend als een geleerd man en kruidenkenner. Van hem was bekend dat hij uitsluitend gekookt water dronk omdat het hygiënisch was en gezond. In Azië worden drankjes, nog steeds, bij voorkeur warm gedronken. Bij toeval blies de wind op een dag een aantal theeblaadjes in zijn pot met kokend water. Deze blaadjes kleurden het water goudbruin en de keizer ontdekte een aangenaam, opwekkend drankje. Thee, Cha voor de Chinezen, was geboren.

Japanners hebben een eigen overlevering:

Ongeveer 500 jaar na Christus gaat een Japanse boeddhistische pelgrim op reis naar China. De missionaris, Bodhiharma, was van plan om zeven jaar te mediteren zonder daarbij te slapen. Het verhaal wil dat hem dat zes jaar lang lukte. Door oververmoeidheid viel hij in slaap. Toen hij bij het ontwaken ontdekte dat hij in slaap was gevallen was hij zo boos op zichzelf dat hij zijn beide oogleden afsneed en die op de grond gooide. Een logische gedachte, omdat hij verwachtte zonder oogleden niet meer in slaap te kunnen vallen. De oogleden die hij op de grond had gegooid kregen wortels en uit elk ooglid groeide een struik met groene blaadjes. In Japan betekent het schriftteken ‘cha’ dan ook zowel thee als ooglid.

Ook India kent zijn eigen verhaal over het ontstaan van de thee

De Indiase monnik Darma maakt in de vierde eeuw na Christus een zeven-jarige pelgrimstocht naar China. Ook hij stelde zich ten doel tijdens zijn pelgrimstocht niet te gaan slapen. Op een dag wandelde hij, tussen wat later theestruiken bleken te zijn en kauwde hij op een aantal theeblaadjes. Hij kreeg daarvan zoveel energie dat hij  zonder moeite zijn reis kon vervolgen zonder daarbij kostbare tijd te verspillen aan nachtrust. 

In alle 3 de verhalen komt terug dat China het land is waar de theestruik het eerste groeide. 

We kunnen daarmee China zien als het land van oorsprong en ook het land waar thee voor het eerst werd gecultiveerd als drank met bijbehorende rituelen.